donderdag 3 september 2009

Montesquieu en het Vrijthof

De gemeenteraad stelt kaders, het college van B&W voert uit.

Daar zit sinds Montesquieu een ijzeren logica achter: een volksvertegenwoordiging is helemaal niet geschikt voor uitvoering, praktische keuzes en dagelijkse afwegingen. Door een gemeenteraad worden politieke keuzes gemaakt, grote lijnen uitgezet, kaders gesteld waarbinnen de uitvoerende macht mag opereren.

Een van die kaders is: maximaal 50 evenementdagen op elk plein in Maastricht. Zodat de overlast gespreid wordt. Op het Vrijthof knelt die regel. Logisch: heel veel evenementen willen op het belangrijkste plein staan. En dus moeten B&W kiezen.

Bijvoorbeeld: 28 dagen Winterland, 16 dagen Rieu/Zomervestival, 4 dagen Preuvenemint.

Of: 28 dagen Winterland, 9 dagen Rieu/Zomerfestival, 4 dagen Preuvenemint, 5 dagen Kermis, 3 dagen Jeux de Boules.

En ga zo door maar door.

De keuze is aan B&W. En niet aan de gemeenteraad, zoals woordvoerder Meisen van wethouder Jacobs vandaag in de krant voorstelt. Dat zou makkelijk zijn: er moeten keuzes worden gemaakt, het Stadhuis heeft geen zin in moeilijke gesprekken met evenementorganisatoren en schuift de hete aardappel door naar de gemeenteraad.

Stel je dat eens voor op andere dossiers. Er mogen maximaal 21 koopzondagen zijn (door de gemeenteraad vastgesteld kader), B&W stelt vast welke, sommige ondernemers willen op een andere zondag koopzondag, en dan zouden zij met hun vraag worden doorgestuurd naar de gemeenteraad?

Ander voorbeeld. Er mogen maximaal 4 nachtwinkels zijn (kader), B&W geeft de vergunningen af, er meldt zich een vijfde, en die wordt dan naar de gemeenteraad doorgestuurd?

Dus B&W, doe je werk, voer het beleid van de raad uit, en schuif niet de heikele keuzes naar de verkeerde bordjes.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo Nelleke,

svp niet alles geloven wat in de krant staat! Jouw verhaal klopt helemaal, natuurlijk maken B&W de keuzes. Maar als ze dan eventueel beslissen om - bijvoorbeeld voor het Vrijthof - toch meer dan 50 evenementendagen in te plannen, dan zullen ze daarmee wel degelijk terug moeten naar de gemeenteraad.
En zo heb ik het tegen de krant gezegd.

lei meisen

Nelleke Barning zei

Ha Lei,

Dat is precies wat ik bedoel: het kader staat vast (50 dagen) en B&W moeten dat invullen cq uitvoeren. Het is dus niet de bedoeling om te beslissen dat er voor het Vrijthof meer dan 50 evenementendagen worden ingepland - B&W moeten keuzes maken om het door de raad vastgestelde beleid uit te voeren.

Anoniem zei

Heeft Maastricht wel de behoefte aan zoveel avonden Rieu? Als Rieu zoveel avonden in Maastricht wilt optreden kan dat toch ook in het MECC?