zaterdag 16 januari 2010

Afscheid van een burgemeester

Het was een moeilijke en emotionele week. Want het is geen sinecure om een besluit te moeten nemen over de positie van een hele goede en dus populaire burgemeester. In de Maastrichtse PvdA fractie hebben wij in de aanloop naar het raadsdebat geconstateerd dat burgemeester Leers door de kwestie van het Bulgaarse vakantiehuis zijn gezag als bestuurder kwijt is geraakt.

Voor ons was niet het BING-rapport zelf de aanleiding om het vertrouwen in de burgemeester op te zeggen. Hoewel Gerd Leers in deze kwestie vaak onhandig en onverstandig geopereerd heeft, is ook duidelijk geworden dat hij er – op zijn manier - alles aan heeft gedaan om de schijn van belangenverstrengeling te vermijden.

Wij vinden dat een stad bestuurd moet kunnen worden door mensen, die ook fouten mogen maken. In dit geval is er sprake van een burgemeester die toegeeft fouten gemaakt te hebben. Maar ook van een burgemeester die de lat op het gebied van bestuurlijke integriteit altijd bijzonder hoog heeft gelegd. Doordat juist deze burgemeester nu zelf fundamenteel en langdurig in opspraak is geraakt en dat zeer waarschijnlijk ook zou blijven, kwam daarmee zijn gezag ter discussie. Dat is een feitelijke constatering en geen politieke opvatting.

Tijdens het raadsdebat heeft de burgemeester op cruciale punten afstand genomen van het BING-rapport. De PvdA heeft daarom – net als de VVD, GroenLinks en de SP – geconcludeerd dat er een onwerkbare situatie zou ontstaan. Met name als de burgemeester in de toekomst anderen op hun integriteit zou moeten aanspreken. Deze zouden dan ook met een onafhankelijk onderzoek hun gedrag kunnen relativeren door te verwijzen naar de opstelling van de gemeenteraad in de kwestie van de burgemeester.

Een burgemeester die geen gezag meer heeft, en dat gezag ook niet meer kan terugverdienen, raakt een stad in zijn bestuurbaarheid. Het doet verschrikkelijk veel pijn om een burgemeester die zo veel voor de stad betekend heeft, te moeten laten gaan. Maar in het belang van Maastricht was er geen andere keuze.

De gemeenteraad van Maastricht heeft volgens de PvdA laten zien op welke wijze wij met bestuurlijke integriteit willen omgaan. Als een bestuurder niet schuldig, maar wel verantwoordelijk is, dient hij die verantwoordelijkheid ook te nemen. Ien Dales heeft ons daarvoor lang geleden het richtsnoer gegeven. De PvdA fractie heeft daarom waardering voor de wijze waarop Gerd Leers uiteindelijk zijn eigen conclusie heeft getrokken.

Die wijze was groots, zeldzaam in de Nederlandse politiek. Gerd Leers heeft daarmee de stad, onze raad, en zichzelf een grandioze eer bewezen en zal blijvend gezien worden als de man die heel veel voor de stad heeft betekend en op een hele sjieke manier afscheid heeft genomen. Daar ben ik hem zeer dankbaar voor.


7 opmerkingen:

Anoniem zei

heel erg dat wij onze burgemeester kwijt zijn, mijn stem gaat in iedergeval niert naar jullie in maart!!!

jullie hadden ook wel eens voor 1 keer naar de burgers van maastricht kunnen luisteren, en te denken wat deze man allemaal voor ons heeft gedaan!!!

Anoniem zei

Gerd Leers heeft zelf de lat heel erg hoog gelegd door een strikte gedragscode in het leven te roepen voor raadsleden in Maastricht.
Als Leers zelf de gedragscode ondermijnt dan is hij niet meer integer en heeft hij het imago van de stad Maastricht beschadigd.
De PvdA heeft gekozen voor het belang van de stad Maastricht

Lea Esten zei

Een hele goed en dus populaire burgemeester;heeft er alles aan gedaan om de schijn van belangenverstrengeling te vermijden;is een burgemeester die fouten mag maken en ook toegeeft. Dat zijn de feiten.
De verwachting dat hij nog langdurig in opspraak zal blijven is een veronderstelling, geen feitelijke constatering!
Het besluit om Leers weg te zenden is dus een zuiver politiek besluit op onzuivere gronden.
Als jij als directeur communciatie eens wat achteraf blijkt een foutief bericht over DSM verstuurt dan hoop ik voor jou op een meer begripvolle baas dan jullie nu voor Leers zijn geweest.En ik hoop dan voor jou dat je betere collega's hebt dan de collega's van Leers in het college.
Nee, de PvdA is zijn roots met de mensen helemaal kwijt en van een dergelijke lege club wil je toch geen lid meer zijn. Waar is jullie menselijke maat; kille technocraten is alles wat overblijft van de PvdA.
Huub Esten ex-partijlid

Nelleke Barning zei

Ik heb verschrikkelijk geworsteld met het besluit dat genomen moest worden. Alle pro's en contra's die op het internet circuleren, streden ook in mijn hoofd om voorrang. Aan de ene kant argumenten als: het maken van één fout kan niet de aanleiding zijn om een populaire bestuurder weg te laten gaan. Anderzijds: juist Gerd Leers legde de lat voor anderen zeer hoog en kan in de toekomst niet meer gezagsvol opereren als hij anderen de maat moet nemen. En dat moet een burgemeester nogal vaak.
Een verschrikkelijk dilemma dus. Maar nu het besluit is genomen, ga ik me niet verschuilen. Dan hoor je er ook voor te gaan staan en de kritiek (en steun) ten volle over je heen te laten komen. Om Gerd Leers te citeren: "Politiek is niet voor bange mensen." Wel hoop ik, in de woorden van Gerd Leers, dat de gebeurtenissen de stad niet splijten en dat mensen elkaar met respect blijven bejegenen. Wat ons bindt, is Maastricht, en laten we daar voor blijven knokken.

stingflation.com zei

Politiek is voor laffe mensen, ondanks/dankzij? de bestuurlijke golfslag die het in beweging houdt en het richtingsloze beleid dat tot eindeloze herhaling van eerdere lessen dwingt.

Leers en zijn PA, Wim Ortjens, waren op de hoogte van bestuurlijk-criminele en corrupte verhoudingen binnen de Rijksgebouwendienst toen Jo Coenen Rijksbouwmeester en supervisor van het Markt-Maas project was (gauw omgedoopt vanwege alle negatieve publiciteit)

"Imago, Imago" riep Johnny de Selfkicker ooit in Amsterdam...
Leers heeft van Maastricht een kermis gemaakt met een binnenstad die voor velen niet meer leefbaar is. Dat komt voor een groot deel door de monopoliepositie die Gerd op een geheimgehouden comissievergadering (Algemen Zaken) aan Q-park heeft uitgedeeld. Terwijl er kritiesche vragen lagen vanuit de burgerij, deed geen enkele volksvertegenwoordiger zijn mond open onder aanwezigheid van al het machtsvertoon dat ter plekke aanwezig was (Leers, brandweercomandant, commissaris van politie)

Dit soort vragen zou ik nu eens serieus aan de PvdA voor willen leggen ter beantwording achteraf, net zoals alle inspraak die ook alleen achteraf is als de plannen al zijn doorgekookt.

Nelleke, jij was onlangs ook aanwezig bij het Stads'debat' waar volgens voorzitter Henk van der Voort een open discussie zou worden bevorderd.
Wij moesten luisteren naar een slecht promotiepraatje van Investeda directeur Huib Smeets omtrent zijn volgende zorgenkindje onder toeziend oog van ex-wethouder en actief VBM-lid John Wevers die samen met Smeets en het ABP het Cerqmique-project er in de gemeenteraad erdoor heeft geramd inclusief (persoonlijke) intimidatie van vragenstellers uit het publiek.

De gewone man heeft in Maastricht helemaal niets te vertellen. Iedereen met een opleiding loopt me en eet uit de ruif.

Wat DSM betreft - in het kort:
Dutch States Mines heeft aan de wieg gestaan van het beslag op de industriële globaliseringstrend toen de Nederlandse regering onder druk van Esso (nu Exxon) het gasuniecontract ondertekende: de directe aanleiding voor wereldcrisis, deelname aan Irak en de bredere ontluistering van de westerse beschaving: de Royal Dutch Disease, jou welbekend mag ik aannemen.

De misrepresentatie van Exxon bestond uit een plannetje van de "Esso Four" met betrekking tot ombouw van huishoudelijke gastoestellen in 'no time' om de overschakeling van 'staatsmijngas' op aardgas soepel te laten verlopen. Mij vader was toevallig de grootste specialist in Europa op dat gebied bij de modernste mijn van Europa, de Staatmijn Maurits in Geleen. Uiteindelijk ontwierp hij het Europese gasdistributienetwerk als eerste directeur van Gasunie.
Van hem persoonlijk heb ik de informatie dat de lange-afstands en hoge-druk technologie verplicht moest worden "ingekocht" bij Bechtel. Tevens komen alle "getrokken" pijpen voor het Europese netwerk it Amerika.
De broer van Balkenende is directeur van Tenaris, de grootste pijpenboer ter wereld en levert nog steeds, na bijna een halve eeuw!
Context i.v.m. Irak:
Bechtel is net als Halliburton en Unocal toeleveringsbedrijf (feeder) van ExxonMobil, de meest agressieve grootindustrieel ter wereld. Amerika heeft dus in het na-oorlogse Europa haar "technology advantage" op weten te dringen door misrepresentatie die nu zo kenmerkend is voor het algehele democratische bedrog en het daaruit voortvloeiende 'parlementaire tekort', zoals door mij gedefinieerd en 'gecoined'. (Google maar)

Ik leg deze zaak nu aan je voor om er wat mee te doen, net zoals ik het Femke Halsema jaren geleden heb voorgelegd en nota bene Balkenende en Leers persoonlijk.

Ik ga er bovendien vanuit dat je er wat mee doet en het me ook laat weten.

Met vriendelijk groet,

Stef Tychon
chief officer of change
stabiliteitskamer WSC
www.europeanUnity.eu

Anoniem zei

Voornamelijk het tenen-krommend applaus na het aftreden:

Wa' Happen???

Een beschadigde, aan de stad schade toebrengende Burgervader wegsturen was toch de bedoeling. Waarom dan de facade opvoeren?

Deze hele poppenkast kan ik niet (en wil ik niet) begrijpen. Want dat is het... poppenkast: weer een publiek figuur met wachtgeld van hier tot sint Juttemis.

Het kost ons, de bewoners van Maastricht, een significante hoeveelheid geld. We krijgen er geen zak voor terug! Sterker nog deze poppenkast heeft de stad meer schade toegedaan dan de affaire Bulgarije (wie wil daar ueberhaupt naar toe) en de Ambtenaar in financiele problemen bij elkaar.

Geen stem meer van mij in de komende gemeenteraad.

Stef Tychon zei

Mr. Manon Fokke die Gerd met drie woorden velde, wil dat raadleden geen functies bekleden in deelraden of buurtplatforms.

Nelleke, ik vraag mij in alle ernst af wat jij als directrice communicatie van DSM, na zo'n partijstandpunt ervaart als je tijdens de vele opnbare 'debatten' de bemiddelingsmicrofoon hanteert?

Wordt het niet eens de hoogste tijd om de omgekeerde, geperverteerde wereld eens goed op z'n kop aan de mensen uit te leggen?

Daar wil ik de stad graag bij helpen, zoals Huib Smeets tijdens het stads'debat' zei bij zijn promotiepraatje voor het volgende Investeda project.

De vertoning was precies wat Henk van der Voort van 'Vrienden Binnenstad Maastricht' altijd ontkent, namelijk dat PPS constricties prima zijn!

Onder leiding van ene professor Foppen -de naam zegt het al- werden wij en masse in de maling genomen door parlementaire parasieten.

Dit kan toch zo niet langer, Nelleke?

www.Waastricht.nl