vrijdag 18 juni 2010

Sjiek is miech dat

Sjiek is het eerste Maastrichtse woord dat ik leerde. En sjiek is een prachtig woord, dat je niet in het Nederlands kunt vertalen. Sjiek is namelijk iets heel anders dan chique. Sjiek is mooi, sjiek is kwaliteit, sjiek is leuk, sjiek is soms hip, sjiek is anders dan anders, maar sjiek is geen Haagse chique.

Volgens mij is dat één van de dingen die fout is gegaan bij Mosae Gusto, de ondergrondse versmarkt die er in Maastricht moest komen, maar niet van de grond gekomen is. Die wilde chique zijn, en werd (dus?) niet sjiek.

De Facebook groep 'Maak van Mosae Gusto een versmarkt met Europese allure' heeft inmiddels 119 leden en groeit nog dagelijks. Op vrijdag 16 juli om 15 uur is er een brainstormsessie in café de Pieter (in het sjieke Jekerkwartier!) - praat mee over hoe we deze droom waar kunnen maken!

Niet sjiek en niet chique is de manier waarop het college van B&W omgaat met de 50-dagen norm voor evenementen op de Maastrichtse pleinen. Tijdens de raadscommissievergadering hierover afgelopen dinsdag heeft een grote meerderheid in de raad nogmaals bevestigd dat dit geen streefcijfer is, maar een norm. En normen zijn er om aan te voldoen. Niet omdat het getal op zich heilig is, maar omdat dat getal ergens voor staat. Voor een centrum dat er niet alleen is om ván te leven, maar ook om ín te leven. Waar balans is tussen bewoners én bezoekers. En waar mensen weten waar ze aan toe zijn: maximaal 50 dagen per jaar kan er op een plein een evenement zijn. Ik blijf me er hard voor maken, hoe dan ook. Zie hieronder het krantenverslag over de vergadering.



Trouwens, is dat Bavariajurkje nu chique of sjiek?

2 opmerkingen:

Stef Tychon zei

Een plein is alleen een plein als er niets op staat. Leegte is de ultieme suggestie waar niemand meer raad mee weet, zodat de openbare ruimte niet meer neutraal is maar verkwanseld en uitverkocht aan duurzame commercie zonder dat wij het in de gaten hadden of interesseerde.
De Vrienden van de Binnenstad zijn helaas van hetzelfde soort als zij die dit ruimtebeslag hebben begeleid, ontwikkeld, georchestreerd en doorgedrukt.

Zelfs sjiek heeft niets met elegantie te maken. Elegant is o.a. de kunst van het weglaten... de ultieme vereniging van tegenstellingen.

http://pollutico.com

Stichting Vrienden Binnenstad Maastricht zei

De Raad heeft BESLOTEN dat de evenementen op het Vrijthof max 50 dagen mogen beslaan.
College, UITVOEREN dat besluit. Punt, Amen, Uit.
Niet ALLES is ingewikkeld.