woensdag 18 januari 2012

Een elftal met 15 spelers

En weer dient zich een evenement aan dat per se op het Vrijthof wil: het WK-dorp. En weer durft het College van B&W niet te kiezen voor spreiding van evenementen over de (binnen)stad. En dus wordt door sommige partijen de 60-dagennorm voor het Vrijthof weer ter discussie gesteld. Moeten het er geen 70 worden? Of maar helemaal loslaten?

Het Maastrichts evenementenbeleid is als een weifelende voetbaltrainer. Om maar vooral geen keuzes te hoeven maken tussen zijn talenten probeert de coach de scheidsrechter te overtuigen dat er best meer spelers het veld op mogen. Want ach, kleine spelers tellen we gewoon voor de helft mee, en spelers die niet aan de bal zijn, tellen we even niet mee. Zodat de trainer uiteindelijk 15 voetballers in het veld kan brengen.

De 11-spelersnorm is er niet voor niks. Natuurlijk, het hadden er ook 10 of 12 hadden kunnen zijn. Maar niet veel meer, want dan sneeuwt de echte schoonheid van het spel onder in een propvol veld. En niet veel minder omdat het dan een saaie, lege boel wordt zonder strijd en spanning. De 50-dagennorm voor het Vrijthof (inmiddels al opgerekt naar 60) is er ook niet voor niks. Hij is er op de eerste plaats omdat het Vrijthof in zijn authentieke schoonheid meer aantrekkingskracht heeft dan volgepropt met feesttenten en attracties. Dat zeggen ook de bezoekers die Maastricht op nummer 1 als koopstad zetten: het is de entourage van de stad en het winkelaanbod dat hen bekoort, en niet de evenementen. Op de tweede plaats is de norm er om de leefbaarheid van de stad te waarborgen. Een gezin besteedt per jaar net zoveel als 500 dagjesmensen, dus ook voor de economie van de stad is de woonfunctie cruciaal.

De 11-spelersnorm heeft een heel sterk bijkomend effect: voetballers moeten onderling bewijzen dat ze de beste zijn. Dat leidt tot een gezonde concurrentie en maximale kwaliteit. In Maastricht is dat helemaal niet nodig: huur een feesttent en een tap en je mag direct door naar het Vrijthof. En als zich dan plotseling een top-evenement aandient dat kennelijk de moeite waard is, zoals het WK-dorp, wordt het weggestuurd –want het plein is vol – of wordt de norm weer eens ter discussie gesteld. Als we maar niet hoeven te kiezen.

Wat zou MVV doen als zich plotseling Messi aandiende? Zegt de club dan: helaas. Lionel, we hebben er al elf? Of gaat de trainer stiekem proberen 12 spelers in het veld te smokkelen? Nee, dan wordt er een andere speler afgehaald. Die misschien bij een andere mooie club nog veel beter tot zijn recht komt. Maastricht heeft ook nog heel veel andere mooie pleinen. Maar dan moeten B&W eindelijk eens een keer hun verantwoordelijkheid nemen en evenementen gaan spreiden. En niet – aangemoedigd door een groeiende raadssteun – proberen telkens de normen te ontduiken of op te rekken.

1 opmerking:

sphinx zei

Uit het verslag van Sphinx debat De Pleinen van de Stad:
"De vraag is dus: hoe zou je als gemeente, zo dat gewenst zou zijn, een evenwichtiger gebruik van het plein kunnen aanmoedigen zonder het gebruik helemaal dicht te timmeren? Maar ook, wie anders dan de gemeente kan verantwoordelijkheid nemen voor hoe pleinen worden gebruikt? Suggesties:
- Het asfalt vervangen
- Niet-bestemmingsverkeer uit de parkeergarage weren
- Midden op het plein een goed verlicht buitenmeubel plaatsen dat tot ‘ontmoeting’ uitnodigt (denk aan zit/hangplekken, een groot schaak-/spelletjesbord)
- Jongeren nadrukkelijk betrekken in het organiseren van voor hen aantrekkelijke evenementen op het plein
- Meer spontaan theatraal of speels toe-eigenen van het plein. Nu verrast het plein te weinig. Het is voorspelbaar.

Tussen de evenementen door, wordt het plein weer speelruimte, potentie. Er gaat iets gebeuren en een vreemdeling zou de spanning voelen: je weet niet wat er gaat gebeuren.


Conclusies:

1. ‘Liberaal’ beleid leidt niet perse tot evenwichtig gebruik van de openbare ruimte, noch tot een evenwichtig imago van die ruimte.

2. De inrichting van het openbare domein i.c. het Vrijthof (asfalt, leegte, hekken) moedigt sommige soorten gebruik meer aan dan andere. Op dit moment is de leegte te leeg, de volte te vol.

zie ook http://www.sphinxmaastricht.nl/Sphinx/Pleinen_van_de_stad_-_Verslag.html